Sök VSFs sommarkurs, Vänsterns sommarakademi!

9 april, 2018

Årets sommarkurs inom Vänsterns sommarakademi, som arrangeras av VSF och Karnby folkhögskola i Malmö, har temat ”FEMINISTISKA UTOPIER OCH ALTERNATIVA MOTSTÅND”. Läs mer om kursens tema och praktisk information nedan.

Vad händer efter revolutionen?
Årets sommarakademi fokuserar på vänsterns långsiktiga vision, och hur vi kan göra motstånd utanför den traditionella maktrelationen mellan arbetare och kapitalist. Vänsterns olika förgreningar och grupperingar behöver förena sig och lyfta varandras aktivism i strävan mot ett gemensamt mål. Genom att studera socialistiska, feministiska, antirasistiska och queera utopier kan vi formulera alternativ för framtiden och diskutera vad som händer efter revolutionen. Utopier kan vara något att sikta på och eftersträva, men också olika sätt att
leva sitt liv här och nu.

Att göra motstånd är en viktig del i vänsterns kamp för jämlikhet och rättvisa. Traditionella motståndsstrategier såsom strejker och demonstrationer är dock begränsade i den mening att alla inte kan delta. Arbetar du oavlönat i hemmet, för mat och uppehälle, med omvårdnad, eller på annat sätt direkt kopplat till andra människors överlevnad behövs alternativa motstånd för att kräva rättigheter. I kursen kommer vi granska hur privilegier och maktrelationer inom kampen formar vem som kan delta i det traditionella motståndet. Vi kommer att bredda synen på motstånd för att förstå vilka strategier som finns för att gemensamt kunna kämpa för en antirasistisk, feministisk, socialistisk samt queer samtid och framtid.

Kursens upplägg
Kursen läses på heltid och består av fyra veckors distansstudier och fem kursdagar med fysisk närvaro i Kvarnbys lokaler i Malmö. Kurstiden är 11 juni – 20 juli 2018. Under distansveckorna är undervisningen internetbaserad, där kursmaterial diskuteras i mindre grupper online. Varje vecka lämnar respektive grupp in en sammanfattning av diskussionen av veckans tema. På den fysiska träffen, i Malmö 11-15 juli, samlas vi för samtal, föreläsningar, övningar och studiebesök. Vi kommer att jobba med feministiska mötestekniker och vill lägga vikt vid att undervisningen bygger på’alternativ pedagogik där deltagarna gemensamt bidrar till gruppens lärande. Examinationen består i aktivt deltagande under hela kursens gång, samt en kortare text som lämnas in i samband med träffen i Malmö.

Kostnad och finansiering 
Kostnaden för kursen är 200 kr. Kursavgiften täcker kostnader för lunch och fika samt studiebesök och utflykter under närvaroträffen i Malmö. Eventuella överskott används solidariskt inom gruppen. Om du inte har möjlighet att betala kursavgiften men gärna vill delta i kursen, maila oss på vsa @ kvarnby.fhsk.se så hittar vi en lösning.
Kursen ger rätt till CSN på gymnasial nivå. Kursen är en heltidskurs både under distansveckorna och närvaroträffen. För att få CSN behöver du vara aktiv genom hela kursen och genomföra den examinerande uppgiften i anslutning till närvaroträffen.

Antagning
Antagningen sker via urval och är öppen för ansökningar tills 6 maj 2018. Antagningen är öppen för alla, dock är det viktigt att alla deltagare delar kursens värdegrund där vi tror på en feministisk, antirasistisk, socialistisk och queer värld. För att ta ansvar för att vi lever i ett samhälle med maktordningar som upprätthåller privilegier och strukturell orättvisa, prioriterar vi sökande som identifierar sig som rasifierade, kvinnor, trans eller queer. Vi ber er därför att i ansökan skriva en kortare motivering till varför ni vill läsa kursen, och eventuellt bör bli prioriterade vid antagningen. Vi välkomnar naturligtvis alla att söka, oavsett om ni tillhör den prioriterade gruppen eller inte. Den informationen är endast synlig för oss och till för att vi ska kunna göra ett så informerat urval som möjligt.

Ansökan hittar du här: https://www.kvarnby.fhsk.se/ansokan/ansokan-vansterns-sommarakademi/

För frågor om kursen kontakta: vsa @ kvarnby.fhsk.se

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner