Sandra Lindquists första maj-tal

2 maj, 2016

I söndags, på första maj, talade VSF:s ordförande Sandra Lundquist i Kungsträdgården i Stockholm. Läs talet här!

Den första maj är dagen vi firar. Vi i arbetarrörelsen, vi socialister och vi som vet att en annan värld är möjlig. Vi i Vänsterns studentförbund är en del av denna rörelse och strävan. Vi tar kampen, på universitet och högskolor, för socialism, feminism och antirasism!

I dag firar vi våra segrar, firar våra drömmar och delar våra visioner. Vi firar denna dag tillsammans med människor runt hela jordklotet som också delar vår syn på kampen och samhället.

Men i dag på första maj är också dagen nazister marscherar på Borlänges gator. I ett samhälle där rasism och hat blir allt mer normaliserat och dyker upp i alla möjliga sammanhang.

När islamofobi och rasistiska föreställningar tar ett allt starkare grepp om samhällskroppen får dess förespråkare aldrig stå oemotsagda. Vi socialister får inte fastna i dessa borgerliga splittringsmetoder, som vill få oss att fokusera på religion eller kulturella skillnader människor emellan, i stället för på vår gemensamma situation och kamp.

Vissa svenskar döper sina barn till Sixten och Ella och firar midsommar, andra svenskar döper dem till Leila och Ibrahim och firar ramadan, men chefen skiter i vilken kultur du tillhör. Kvinnor förtrycks på ett sätt i vissa sammanhang, och på ett annat sätt i andra sammanhang. Men alla kvinnor lever i patriarkatet. Att peka ut ett förtryck men ignorera ett annat riskerar att bara spä på fördomar och islamofobi. Dessa idéer om kulturkrig är livsfarliga, både i och utanför vår egen rörelse. I dag måste vi se förbi dessa splittringsförsök och enas som socialister och feminister i vår kamp för en bättre värld.

I dag ser vi många nya gräsrotsrörelser runtom i världen. Folk organiserar sig i traditionella fackföreningar, partier och organisationer såväl som i helt nya typer av rörelser och sammanhang. Överallt i världen går folk samman för att kämpa mot förtryck. Oavsett om vi samlas i protest mot inkomstklyftor, mot rasism, mot krig, mot polisvåld eller mot kapitalismens exploatering är vi alla en del av samma kamp. Vi måste stödja varandras kamper för att kunna uppnå enighet, för i enigheten finns vår styrka.

Det är nödvändigt och möjligt att radikalt förändra den orättvisa och förtryckande värld vi lever i. Det kan vi bara göra om vi kämpar tillsammans. Då är förändring möjlig och oundviklig!

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner