Sveriges studenter behöver en modigare bostadspolitik

26 juni, 2015

I dag är bostadsbristen en påtaglig del av de flesta unga personers liv och studenter är ofta särskilt utsatta. Med låga inkomster och ständigt ifrågasatta rättigheter är studenterna en av de grupper som systematiskt missgynnas på dagens bostadsmarknad. Många tvingas bo kvar hemma eller hos kompisar, flytta runt på kortsiktiga andrahandskontrakt, eller riskerar utnyttjas av oseriösa hyresvärdar. Den osäkra bostadssituationen ses nästan alltid som en naturlig del av studentlivet. Den romantiseras och normaliseras.

Hur ska bostadskrisen lösas? Det första svaret är enkelt: att bygga fler bostäder. Det är när det sedan ska avgöras vad och hur vi ska bygga som de ideologiska skillnaderna blir uppenbara. När det byggs nytt prioriteras dyra hyresrätter eller bostadsrätter i attraktiva områden. Dessa bostäder är enbart ett alternativ för studenter från välbärgade hem. VSF anser inte att vi kan komma till rätta med de höga priserna genom att gå på borgarnas linje med sänkt boendestandard och inskränkningar på tillgänglighetsregler. Studenter är en heterogen grupp med lika varierande behov som resten av befolkningen. Idag är kommuner ofta det största hindret för bostadsbyggandet. Genom att ständigt förskjuta planläggandet av nya urbana områden och genom att kräva låga maxhöjder tvingas socioekonomiskt utsatta gruppen att bo trångt.

Det vi anser behövs är istället en mer radikal bostadspolitik från vänstern. Om vi vill komma till rätta med bostadsbristen så krävs stora statliga investeringar, tillsammans med en medvetenhet om hur vi bygger. I de flesta orter med högskolor skulle man tjäna på att förtäta staden, och satsa på ett urbant bostadsbyggande. Det är bara genom att maximalt utnyttja den mark som exploateras för bostadsbyggande som vi kan skapa billiga och värdiga boenden. Därför måste vi också tänka utanför radhuset och våga vara visionära i vår bostadspolitik.

Urbaniseringen motsätts ofta på grund av miljöskäl, en myt som VSF vill slå hål på. Genom en förtätningspolitik minskas exploateringen av mark samt avstånden vi dagligen förflyttas. Genom en förtätning kan vi radikalt förändra förhållandet till bilen och de utsläpp som bilismen förknippas med. VSF vill därför rikta en uppmaning till vänstern ute bland våra kommuner, där många idag faktiskt har en reell möjlighet att påverka den nya majoritet som styr att bygga nytt, bygga tätare och bygga på höjden.

Uttalande antaget på Vänsterns studentförbunds kongress i Motala, 2015

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner