VSF stöder ockupationen i Högdalen

17 juni, 2015

Uttalande från Vänsterns studentförbunds kongress 2015

Sedan den 23 maj har en byggnad i Stockholmsförorten Högdalen varit ockuperad av nätverket Högdalens vänner. Ockupationen har föranletts av olika typer av protester, allt sedan byggnaden såldes av Stockholms stad 2010 till det privata bostadsbolaget Veidekke. Den nya ägaren ämnar riva byggnaden för att där bygga dyra bostadsrätter.

Byggnaden var från början en skola, men har även fram tills försäljningen använts som bland annat stadsdelskontor. Försäljningen är en del av ett större mönster, där det allmänna säljs till privata aktörer och stadens utrymmen mer och mer anpassas till vinstdrivande verksamhet. Medborgarna blir till konsumenter, och bostadsbeståndet består till allt större del av bostadsrätter eller dyra hyresrätter. Denna gentrifiering där fattiga byts ut mot mer kapitalstarka invånare, pågår inte bara i Stockholms förorter, utan i alla större städer.

Den gamla skolan i Högdalen används nu som ett folkets hus, en mötesplats där medborgare kan nyttja lokalerna som de vill, utan krav på vare sig konsumtion eller vinst. Det är ett hus som en gång byggdes för folket i Högdalen, och som det uppenbarligen fortfarande finns ett behov av. Huset är i dagsläget konstant fyllt med olika människor och aktiviteter, och ockupationen har brett stöd bland grannarna i området.

Ockupationen i Högdalen är dels ett väldigt bra exempel på vad som kan skapas när människor förverkligar sina idéer och skapar en samvaro tillsammans; men det är även en handling av civil olydnad för att göra motstånd mot en samhällsutveckling där vi berövas rätten att bestämma över våra egna städer.

Vi vill som ett nationellt förbund lyfta ockupationen som ett föredöme vad gäller lokal organisering och folkligt motstånd. Demokratin måste byggas underifrån, och folkets behov och intressen ska styra samhällsutvecklingen inte bara på riksdagsnivå utan även på kvartersnivå. Vi ser med stor oro på hur gräsrotsorganisering av olika slag ignoreras av våra politiker.

En mer kritisk tolkning av det politiska läget skulle kunna vara att de uteblivna reaktionerna inte alls är ett tecken på ointresse, utan snarare som en aktiv och medveten del i den större strategin som vill kväsa politiska aktioner. Den tolkningen skulle bekräftas av polisens agerande. Polisen har inte bara hanterat den anmälan som fastighetsägaren gjort om olaga intrång; man har även, på eget bevåg, tagit detta tillfälle i akt att registrera vänsteraktivister.

En intern whistleblower inom polisen gick ut i media (Dagens ETC, 2015-06-09) och avslöjade att polisen satt in bevakning på byggnaden i Högdalen, där man registrerade alla som rörde sig där. Denna åtgärd är inte bara oroväckande, utan dessutom rättsvidrig. Den typen av bevakning som Stockholmspolisen sysslade med stod absolut inte i proportion till den aktuella lagöverträdelsen.

Polisens agerande kan inte ses som något annat än ren och skär åsiktsregistrering. I skuggan av det minst sagt ojämna projektet ”nationella samordnaren mot våldbejakande extremism”, där bland annat Allt Åt Alla och Syndikalistiska Ungdomsförbundet listas, är detta högst oroande. I en tid där demokratiska politiska organisationer likställs med t.ex. IS och militanta nazistgrupper, är det kanske inte så förvånande att Stockholmspolisen bemöter en fredlig ockupation av en gammal skola med våldsamt överdrivna reaktioner.

Vänsterns Studentförbund uttalar vårt fulla stöd till aktivisterna i Högdalen. Vi kommer aldrig att acceptera varken att drivas bort från våra områden, att reduceras till konsumenter eller att utsättas för polisens repressalier när vi slår vakt om demokratin.

Vänsterns studentförbund
Uttalande antaget av kongressen den 14 juni 2015

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner