Elins hälsningsanförande på Vänsterpartiets kongress

8 januari, 2012

Kära vänsterparti, det känns väldigt ärofullt att få vara här på er kongress och berätta om Vänsterns studentförbund.

Vänsterns Studentförbund organiserar studenter och doktorander på komvux, folkhögskola och universitet. Vi är ett förbund som växer, bara i år har vi fått två nya lokalföreningar, vi har byggt upp ett centralt medlemsregister och vi har skrivit en organisatorisk handbok på över 70 sidor. Varje sommar anordnar vi en studiemedelsberättigad kurs på fem veckor tillsammans med Kvarnby folkhögskola. Kursen i somras hade temat reform och revolution. Intresset var så stort att vi fick stänga ansökan i förtid.
Men allting är inte en dans på rosor. I år fyller vårt förbund 14 år, Vänsterns Studentförbund har blivit tonåring och som ni alla vet är tonåren en svår period. För som alla tonåringar försöker vi fortfarande hitta vår roll i familjen, i vår Vänsterfamilj. För visst borde det vara en självklarhet att som student gå med i hela vänsterns studentförbund. Och visst, vi är inte lika stora som vår storasyster Ung Vänster, men vi växer och vill ta större ansvar. För trots allt så handlar det om att vi vill, att ni, vårt moderparti, ska tycka om oss, vara stolta över oss och till och med gå in och gilla oss på facebook.

För om sanningen ska fram behöver vi er nu. Ni har säkert märkt att hela det svenska utbildningssystemet är under hård attack från högern. Man kan många gånger undra om borgarna sett på den fantastiska svenska filmen Hets med Stig Järrel och Alf Kjellin och tänkt att det där, det verkar vara ett schysst utbildningssystem. Nu senast vill högern återinföra examensprov på gymnasiet. Deras plan är ett utbildningssystem som tidigt sorterar bort arbetarklassens barn. Samtidigt skuldbelägger högern individen för en misslyckad studiegång. Vi måste vara tydliga med vårt alternativ. Vi måste bekämpa den människosyn som säger att vissa är ämnade att arbeta med huvudet och andra med händerna.

Det är samhällets ansvar att se till att alla klarar skolan. Vi i VSF är stolta över att Vänsterpartiet har en så bra och tydlig linje när det gäller betyg, friskolor och högskolebehörighet till gymnasiet.
Som vänsterstudenter så vet vi att studenter inte är en homogen grupp. Vänstern och arbetarrörelsen har alltid kämpat mot den sociala snedrekryteringen till den högre utbildningen. Införandet av vårt studiemedelssystem är ett resultat av den kampen. Trots det kamrater, består snedrekryteringen men den ser inte likadan ut idag som förr. Snedrekryteringen handlar inte bara om högskolebehörighet på gymnasiet. Idag bidrar även den akuta bostadsbristen till att snedrekryteringen upprätthålls. För om du ska kunna studera på en av Sveriges mer prestigefulla universitet som till exempel här i Uppsala eller i Lund, så måste du i princip ha föräldrar som kan köpa en lägenhet till dig.

Kamrater, det senaste året har människor runt om i världen gett sig ut på gatan i stora folkliga protester. Studenter har deltagit i många av dessa protester. I England har studenter lett stora protester mot högerregeringens massiva nedskärningarna i den offentliga sektorn och chockartade höjning av studieavgifterna.Studentprotesterna i Chile är i en klass för sig, utifrån kravet på gratis utbildning har studenterna i Chile under det senaste året genomfört över 50 demonstrationer med ibland uppåt 500 000 deltagare. Trots högerns våld och mordhot – leder de chilenska studenterna protesterna mot nyliberalismen med ett mod som ger oss i Europa den energi och inspiration som vi behöver i vår kamp.

I vår startar vi i Vänsterns Studentförbund en ny kampanj som heter Utbildning är en rättighet inte en handelsvara. Vår kampanj består av tre krav. Det första kravet är ett avgiftsfritt universitet. Numera har vi i Sverige avgifter för utomeuropeiska studenter. Det har inneburit att andelen utomeuropeiska studenter har minskat drastiskt. Detta är inte bara djupt orättvist utan utgör också ett allvarligt avsteg från principen om en avgiftsfri utbildning. Iandra länder där den här typen av avgifter har införts har man så småningom även infört avgifter för inhemska studenter. Avgifterna för utomeuropeiska studenter måste avskaffas.

Ett avgiftsfritt universitet handlar också om att avskaffa de mer dolda avgifterna som höga biblioteksavgifter, administrativa avgifter, eller höga privata utgifter för obligatoriska moment på vissa utbildningar.
Det andra kravet i vår kampanj är Fri kurslitteratur. Vi är väldigt kritiska mot att stora bokförlag gör vinst på att vi studenter tvingas lägga tusentals kronor per termin på kurslitteratur. Det finns undersökningar som visar att bara hälften av alla studenter upplever sig ha råd att köpa kurslitteraturen till sina utbildningar. Vårt krav är att alla högskolor skall lägga upp de läroböcker som de producerar avgiftsfritt på internet och att övriga böcker ska finnas tillgängliga till alla på de berörda utbildningarna.
Vårt tredje krav är studielön istället för studielån. Vi vill precis som er ha ett system där man betalar för den utbildning man har fått genom skattesystemet. Studielånet slår mycket hårdare mot de som har utbildat sig till lågavlönade lärare eller sjuksköterskor än mot högavlönade ingenjörer eller ekonomer.
I’m repping for the girls who taking over the world help me raise a glass for the college grads.
Så sjunger Beyonce i Girls who run the world. Om man översätter det till svenska blir det ungefär Jag vill ge uppmärksamhet till tjejerna som tar över världen, hjälp mig höja ett glas för de som utbildar sig och tar examen. För på många sätt drabbas kvinnor hårdare av hur Sveriges utbildningssystem är utformat. Den borgerliga regeringen har börjat prata om att det finns för många högskolor i Sverige och de vill lägga ner flera av dem. Ur ett feministiskt perspektiv måste vi bekämpa denna nedskärning.

Det är oftast kvinnor ur arbetarklassen som börjar studera senare i livet och som då på grund av sin familjesituation inte har möjlighet att flytta för att kunna studera. Visste ni att omkring 40 procent av alla studerande kvinnor har barn? Detta berör mig personligen eftersom jag en gång i tiden var ett av dessa barn. Min mamma valde att omskola sig från hemtjänstanställd till lärare. Under hela studietiden försörjde hon mig och min lillebror med studiemedlet som sin huvudsakliga inkomst. Det var många gånger inte lätt, jag kommer aldrig glömma när jag såg henne gråta för att jag inte skulle få gå kvar på dagis när hon inte kunde betala min dagisavgift. Som barn till fattiga föräldrar känner man alltid ett ansvar för att ekonomin ska gå ihop, det är därför jag blir rent ut sagt förbannad när studiemedlet sedan jag var barn har gått från att vara strax över den svenska fattigdomsgränsen till att idag ligga på ungefär 70 procent av den inkomst som utgör fattigdomsgränsen. Och ännu mer anmärkningsvärt blir det när man ser att samtidigt som denna förändring skett så har andelen kvinnor på högre utbildningar ökat.

Zeth Höglund, en av vänsterpartiets grundare sa en gång att studenter i allmänhet är en socialt okunnig och lättledd hop. Kamrater, så behöver det inte vara. Tillsammans ska vi organisera studenter och icke-studenter i kampen för socialism, feminism och antirasism. Eller för att parafrasera Chuck Bass i TV-serien Gossip Girl, var och en är vi enastående men tillsammans är vi oslagbara!
Jag vill avsluta med att tacka för att jag fick komma hit och samtidigt rikta en hälsning till den nya partistyrelsen. Vänsterpartiet brukar på våra kongresser ge vår förbundsstyrelse en helg på Syninge. Vi är för fattiga för att kunna ge något sådant men vi vill som gåva till den nya partistyrelsen bjuda in er att besöka två dagar på vår sommarkurs i Malmö, ni får mat, sovplats på ett golv, ni får ta med luftmadrass själva men vi kan erbjuda er att låna en pump. Dessutom får ni lyssna på intressanta föredrag och chansen att delta i ideologiska diskussioner med både organiserade och oorganiserade ungdomar och studenter.

Tack för att jag fick komma hit och lycka till med resten av kongressen! Vi ses i kampen, kamrater!

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner