VSF:s hälsning till Vänsterpartiets kongress

9 maj, 2010

Under helgen 7-9 maj 2010 hade Vänsterpartiet kongress i Gävle. VSF var på plats för att framföra en hälsning till Vänsterpartiet och kongressens ombud. Helgen bjöd dessutom på många intressanta samtal och spännande möten, som vi hoppas leder till att det startas fler VSF-lokalföreningar på orter där vi idag inte finns. Läs Mikael Petterssons tal till kongressen nedan.

Mikael Petterssons tal till Vänsterpartiets kongress, 8 maj 2010

Jag heter Mikael Pettersson och kommer från Västernorrland. Det var hemma i Västernorrland som mitt politiska engagemang tog fart. Jag var med och byggde upp ett Ung Vänsterdistrikt och kom senare att aktivera mig i vänsterpartiet. Idag läser jag på juristlinjen vid Stockholms universitet.

Nu leder jag Vänsterns studentförbund, VSF. Vi är en social organisation som har till syfte att organisera de studenter som kommer från arbetarhem och som inte känner sig bekväma i den borgerliga miljö som fortfarande präglar våra universitet. Forfarande finns det många fakulteter där klassföraktet sitter i väggarna.

Jag har inte jättemycket tid på mig så jag ska försöka hålla mig kort. Men jag vill dela med mig en liten del av min berättelse. Inte för att den är unik utan för att den är en del av den svenska arbetarrörelsens samhällsbyggnad.
Partivänner. Vi byggde landet där undersköterskans och ventilationsteknikerns son kan läsa på juristlinjen och förberkliga just sina drömmar. Det är stort.

När jag gick i grundskolan hade jag koncenrationssvårigheter, hade bland annat svårt att lära mig vilket land som var vilket på svartvita blindkartor. Den frustration det skapade kom till uttryck genom att jag slogs på rasterna. Jag kommer aldrig att glömma speakerrösten i skolan när det utropades ”Mikael Pettersson till Siv, jag upprepar Mikael Pettersson till Siv”. Siv var skolans speciallärare.

Men mina föräldrar gav aldrig upp. Jag kommer aldrig att glömma hur jag och mina syskon blev väckta sent på kvällarna när mamma kom hem från kvällsskiftet för att gå igenom morgondagens engelskaläxa med oss. Det var inte kul då men nu har nytta av det varje dag. Eller då mina föräldrar bestämde sig sig för att jag och mina syskon skulle få möjligheten att lära oss spela ett instrument, det blev gitarr. Problemet var bara att de inte själva kunde spela. Därför fick mamma först sätta sig ned och själv lära sig, för att senare lära mig och min bror.

Kongressdeltagare. Det mina föräldrar har lärt och gett mig är att vi behöver en aktiv skolpolitik som har till syfte att bekämpa klassklyftorna. Men det spelar ingen roll hur hög ambition vi har i våra lagförslag om de inte backas upp. Det finns ingen reform som kan ersätta aktiva föräldrar som tror på sina barn och ger dem allt stöd de behöver. Jag och mina syskon fick det. Mina föräldrar var fast beslutna om att jag och mina syskon skulle få de möjligheter som de själva aldrig fick.

Partivänner. Vi är och förblir förnkrade i en bildningstradition. Vårt politiska projekt är också ett bildningsprojekt. Bildning och kunskap har ett egenvärde. Med mer kunskap växer vi som individer.

Jag fick inte jättebra gymnasiebetyg men jag hade möjligheten att läsa upp betygen på komvux och på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Tillslut förverkligades min största dröm, jag kom in på juristlinjen. Varje gång jag får ett fint betyg från den juridiska fakulteten tänker jag på allt det stöd jag fått från mina föräldrar.

Den möjligheten jag hade att läsa upp betygen på komvux och folkhögskola var en förutsättning för att jag skulle komma in på min drömmubildning. Den möjligheten är inte lika stor för min lillasyster som nu läser på gymnasiet. Högerregeringen har dragit ned på komvux och betygen från komvux är inte lika mycket värda som betygen från gymnasiet. Högerregeringen stänger dörrar och släcker drömmar.

Partivänner. VSF är inte bara en social utan också en politisk organisation. Under våren har vi varit ute på en rad högskolor och universitet. Det finns många viktiga politiska frågor för landets studenter, alltifrån internationell solidaritet till studielitteratur som inte bara grundas i ett perspektiv. Men det finns två politiska frågor som påverkar nästan alla studenter i det här landet. Det är det låga studiemedlet och det är bostadssituationen. Det är också därför som det är så tråkigt att de rödgröna partierna nu inte föreslår en höjning av studiemedlet, särskilt för studenter med barn.  Att man den här gången inte nådde enda fram. Det visar på behovet av en stark självsäker vänster inom det rödgröna samarbetet som konsekvent driver kravet på höjt studiemedel. Vänsterpartiet är den kraften.

Partivänner. Den uppgiften vi står inför är lika stor och viktig som den våra tidigare kamrater stod inför då man skulle resa folkhemmet ur ett fattigt underutvecklat Sverige och bygga världens bästa välfärd. Vi ska bygga hundratusentals bostäder, kvaliten i våra grundskolor ska bli så bra så att alla ges möjligheten att förverkliga just sina drömmar . Vi ska förbättra studiemedlet och ge de offentliganställda värdiga och rättvisa löner.

Det kommer inte att bli lätt, det kommer att ta tid,  men vi ska göra det tillsammans. På den här partikongressen fyller vi den rödgröna berättelsens sidor med drömmar och visioner om möjligheternas land och efteråt går vi ut och berättar den för alla vi känner.

Tack för att jag fick möjligheten att tala inför er och lycka till med fortsättningen av er kongress.

Filed under: Okategoriserade

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Bli medlem

Är du intresserad av att bli medlem eller få mer information? Läs mer om att bli medlem !

Adress

Vänsterns studentförbund
Kungsgatan 84
Box 12660
112 93 Stockholm

Bankgiro

Bankgironummer: 772-1202

Sommarkurs

Varje sommar ordnar VSF en studiemedelsberättigad sommarkurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola. Läs mer på Sommarkursen!

Vår egen tidning Pergite

Har en egen hemsida som du hittar här

Senaste inläggen

Arkiv

Våra vänner